Atreus in de Griekse Mythologie (2024)

Atreus was een koning van Mycene in de Griekse mythologie, lid van de vervloekte lijn van Tantalus en vader van Agamemnon en Menelaos.

Atreus Zoon van Pelops

Atreus was een van de vele zonen van Pelops en Hippodamia, en daarom kleinzoon van Tantalus; mogelijk had Atreus wel 15 broers en zussen, maar Atreus zou het meest worden geassocieerd met zijn broer Thyestes.

Atreus en de dood van Chrysippus

Het leven van Atreus was aantoonbaar al vervloekt door de daden van zijn grootvader Tantalus die had geprobeerd zijn eigen zoon Pelops als maaltijd aan de goden op te dienen, en ook de daden van Pelops zelf, die Myrtilus had gedood. Desondanks zou Atreus heel gelukkig opgroeien in het koninkrijk van Pelops, maar deze gelukkige situatie werd veranderd door de daden van zijn eigen moeder Hippodamia.

Pelops had een zoon, Chrysippus, verwekt bij een andere vrouw, Hippodamia, en Chrysippus werd al snel de favoriete zoon van de koning. Hippodamia vreesde nu dat Chrysippus tot erfgenaam zou worden gekozen in plaats van een van haar eigen zonen.

Hippodamia probeerde Atreus en Thyestes ervan te overtuigen om hun halfbroer uit de weg te ruimen. Nu beweren sommige oude schrijvers dat Atreus Chrysippus heeft gedood, terwijl anderen zeggen dat hij weigerde, en dus in plaats daarvan Hippodamia de daad deed, en probeerde de schuld te geven aan Laius Chrysippus zou echter lang genoeg leven om Laius vrij te pleiten en dus werd de schuld gelegd bij Hippodamia, Thyestes en Atreus.

De drie samenzweerders, als Atreus en Thyestes inderdaad betrokken waren bij de moord, werden verbannen naar het koninkrijk Mycene.

Atreus en Aerope

Het koninkrijk Mycene werd in die tijd waarschijnlijk geregeerd door Sthenelaüs, een zoon van Perseus die toevallig getrouwd was met een zus van Atreus, Nicippe; Sthenelaüs had de troon gegrepen toen zijn broer Electryon per ongeluk was gedood door Amphitryon.

In Mycene trouwde Atreus met Aerope, de dochter van koning Catreus van Kreta. Aerope was een van de dochters van Catreus, naast Clymene die aan Nauplius was gegeven om als slaaf te verkopen, zodat Catreus een voorspelling over zijn eigen dood kon vermijden.

Atreus zou vader worden van drie kinderen door Aerope , zonen, Agamemnon en Menelaos, en een dochter, Anaxibia.

Aerope zou echter geen trouwe echtgenote van Atreus blijken te zijn, want de dochter van Catreus zou ook de minnares van Thyestes worden.

Atreus en Eurystheus

In de tijd dat Atreus en Thyestes in Mycene waren, zou de troon van Athenelaus overgaan op zijn eigen zoon Eurystheus, die een aantal jaren regeerde. Dit is dezelfde Eurystheus die Herakles zijn werk zou laten doen.

Zie ook: Eleusis in de Griekse mythologie

Eurystheus zou vervolgens het bestuur van Mycene aan Atreus en Thyestes overlaten toen hij zijn leger op een expeditie leidde om alle afstammelingen van Heracles te doden. Eurystheus zou echter zijn eigen leven verliezen buiten Athene, toen hij viel in een gevecht met de Heraclides.

Atreus en het gouden lam

Door de dood van Eurystheus bleef de troon van Mycene vacant en een orakel verkondigde dat het volk van Mycene nu een zoon van Pelops als nieuwe koning moest kiezen.

Atreus en Thyestes zouden om de troon strijden en Atreus, die bij de goden in de gunst wilde komen, kondigde aan dat hij het fijnste lam van zijn kudde aan de godin Athena zou offeren. Toen Atreus echter tussen zijn kudde keek, ontdekte hij dat het fijnste lam een gouden lam was en nu hij het gewaardeerde lam voor zichzelf wilde hebben, besloot hij het te verbergen en in plaats daarvan een minderwaardig lam te offeren.

Atreus gaf het gouden lam aan zijn vrouw Aerope, die het op haar beurt doorgaf aan Thyestes. Thyestes kwam nu met een idee om hem tot nieuwe koning van Mycene te benoemen en stelde voor dat degene die in het bezit was van een gouden lam koning zou worden. Atreus stemde natuurlijk graag in, in de overtuiging dat hij het gouden lam had, maar Thyestes was natuurlijk de zoon van Pelops die het kon produceren als hij werd opgeroepen.

Atreus wordt koning van Mycene

Atreus schijnt echter de bevoorrechte zoon van Pelops onder de goden te zijn geweest, want er wordt gezegd dat Hermes naar Atreus kwam en hem vertelde een nieuwe overeenkomst met Thyestes te sluiten, en dat als de zon in omgekeerde richting zou reizen, Atreus koning zou worden. Thyestes dacht dat dit onmogelijk was, maar Zeus liet het gebeuren en zo werd Atreus tot koning van Myecene uitgeroepen.

Atreus zinde nu op wraak op zijn overspelige vrouw en zijn broer, die met Aerope naar bed was geweest.

Thyestes werd dus uitgenodigd voor een banket, waar Atreus zijn toevlucht nam tot een daad die zijn grootvader Tantalus de eeuwige straf had bezorgd, want Atreus diende nu de zonen van Thyestes op als maaltijd voor zijn broer.

Atreus toont zijn broer Thyestes de hoofden van zijn kinderen - François Boucher (1703-1770) - PD-art-100

Thyestes was zich hiervan niet bewust totdat Atreus zijn broer de ongekookte vingers en tenen van zijn eigen neef liet zien. Atreus verbande Thyestes vervolgens uit Mycene.

Aerope zelf zou door Atreus van een klif zijn gegooid.

Atreus en Pelopia

De heerschappij van Atreus verliep niet voorspoedig, want het land werd onvruchtbaar door toedoen van Atreus en Atreus werd gedwongen advies te vragen aan het Orakel van Delphi, dat verkondigde dat het land alleen weer kon produceren als Thyestes naar Mycene zou terugkeren.

Op hetzelfde moment had het Orakel tegen Thyestes gezegd dat hij wraak zou nemen op Atreus als hij een zoon bij zijn eigen dochter zou verwekken. Pelopia .

Zie ook: Cepheus in de Griekse mythologie

Dus terwijl Atreus Thyestes zocht, was Thyestes in Sicyon zijn eigen dochter aan het verkrachten, hoewel ze niet wist wie haar aanvaller was.

Atreus slaagde er niet in Thyestes te vinden, maar in Sicyon vond hij een nieuwe vrouw, want hij werd verliefd op Pelopia. Hij geloofde dat zij de dochter van koning Thesprotus was in plaats van zijn eigen nicht.

Atreus en Pelopia zouden terugkeren naar Mycene en Pelopia zou een zoon baren, Aegisthus, maar dit was geen zoon van Atreus, maar een zoon van Thyestes.

Atreus en de wraak van Thyestes

Vele jaren gingen voorbij, Aegisthus groeide op tot een jonge man en Atreus zocht nog steeds naar zijn broer om de voorspelling van het Orakel te vervullen.

Thyestes zou uiteindelijk gevonden worden door de zonen van Atreus, Agamemnon en Menelaos In Delphi namen de zonen van Atreus Thyestes gevangen en brachten hem terug naar Mycene.

Het Orakel had niets gezegd over Thyestes in leven houden als hij terug was in Mycene, en dus besloot Atreus nu zijn eigen broer te vermoorden, hoewel hij van plan was dat Aegisthus het zou doen, en dus werd de zoon van Pelopia naar Thyestes gevangeniscel gestuurd. Atreus' complot zou echter alleen zijn eigen dood tot gevolg hebben.

Herkenning zou plaatsvinden tussen Thyestes, Pelopia en Aegisthus, in de gevangeniscel, en dus in plaats van Thyestes, zijn eigen vader, te doden, smeedde Aegisthus nu plannen tegen Atreus.

In de overtuiging dat zijn broer dood was, ging Atreus nu naar de kustlijn om een offer te brengen aan de goden, en Aegisthus vergezelde hem. Met niemand anders in de buurt, gebruikte Aegisthus nu het zwaard dat bedoeld was om te doden Thyestes op Atreus.

Thyestes werd nu teruggezet op de troon van Mycene, en de zonen van Atreus, Agamemnon en Menelaos werden in ballingschap gestuurd.

Het huis van Atreus

Atreus in de Griekse Mythologie (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duane Harber

Last Updated:

Views: 6286

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duane Harber

Birthday: 1999-10-17

Address: Apt. 404 9899 Magnolia Roads, Port Royceville, ID 78186

Phone: +186911129794335

Job: Human Hospitality Planner

Hobby: Listening to music, Orienteering, Knapping, Dance, Mountain biking, Fishing, Pottery

Introduction: My name is Duane Harber, I am a modern, clever, handsome, fair, agreeable, inexpensive, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.