Gmail unsubscribe link - why it shows and how it works (2024)

Gmail unsubscribe link - why it shows and how it works (1)Google are rolling out a Gmail interface change that puts an unsubscribe link directly next to the Senders details in the head of an email, making it much easier for users to unsubscribe (post updated 28th February with unsubscribe by email information).

Hier is een voorbeeld van hoe het eruit ziet.

Gmail unsubscribe link - why it shows and how it works (2)

De Unsubscribe link wordt getoond in de header, ongeacht in welke Gmail tabblad de e-mail landde.

Outlook.com (ook bekend als Hotmail) heeft ook al enige tijd een extra afmeldingslink opgenomen, maar dan helemaal onderaan een geopende e-mail zoals in dit voorbeeld e-mail

Gmail unsubscribe link - why it shows and how it works (3)

Outlook.com voegt ook al een link toe naast de afzender. Maar in plaats van zoals Gmail een afmeldlink toe te voegen, bevat Outlook.com een link naar hun opschoonfunctie, waarmee meerdere e-mails van de afzender kunnen worden verplaatst of verwijderd.

Gmail unsubscribe link - why it shows and how it works (4)

Waarom de wijziging bij Gmail?

Vijay Eranti, hoofd van Google’s anti-misbruikteam, wordt geciteerd: “Een van de grootste problemen met de spamfilter van Gmail is het identificeren van ongewenste mail of soft spam”. In wezen erkennen dat echte spam en niet langer gewenste eerder opt-in merk e-mails krijgen vaak dezelfde behandeling van gebruikers – de Gmail ‘Report Spam’ knop.

De verwachting is dat het verstrekken van een methode die gemakkelijk te gebruiken, vertrouwd en consistent is over verschillende afzenders zal gebruikers aanmoedigen om gewoon uit te schrijven van merken waarin ze niet langer geïnteresseerd zijn en de spam-knop te houden voor echte spam.

Dit zou goed moeten zijn voor legitieme afzenders. Aangezien het aantal gebruikers dat een afzender als spam rapporteert een van de sterkste signalen is die de ISP’s gebruiken om de inbox plaatsing te bepalen. Alles wat voorkomt dat een e-mail ten onrechte als spam wordt geclassificeerd, moet een goede zaak zijn.

De mogelijkheid om je uit te schrijven voor e-mails bestond voorheen wel in de Gmail UI, maar was verborgen achter een menu. Door het prominent in de gebruikersinterface te maken zal het waarschijnlijk veel meer gebruik krijgen.

Hoe werkt het?

De Gmail unsubscribe link is gebaseerd op de informatie van de afzenders List-Unsubscribe header (gedefinieerd in RFC 2369) die veel e-mailplatforms in staat zijn om in e-mails op te nemen. Neem contact op met uw ESP als u niet zeker weet of u deze wel of niet heeft.

In onze tests wordt de unsubscribe link momenteel niet getoond voor alle e-mails die een List-Unsubscribe header hebben. We verwachten dat het slechts een kwestie van tijd is voordat dit gebeurt voor alle afzenders die Gmail als veilig beschouwt.

In ons YouTube e-mail voorbeeld hierboven, liet het klikken op de unsubscribe link naast de afzender nog een dialoog zien

Gmail unsubscribe link - why it shows and how it works (5)

Er zijn twee soorten unsubscribe-methode die kunnen worden opgenomen in de List-Unsubscribe header. Uitschrijven via een link (http-commando) naar een landingspagina of uitschrijven per e-mail (mailto-commando). Wanneer de afzender een http link aanbiedt laat Gmail het bovenstaande dialoogvenster zien om de gebruikers te laten beslissen of ze verder willen gaan.

Google Analytics emails hebben alleen een http link in de List-Unsubscribe. Klikken op de nieuwe, door Gmail toegevoegde afmeldlink toont een dialoogvenster zoals hierboven en vervolgens klikken op de knop ‘Bezoek Google Analytics’ brengt u naar een pagina met voorkeuren, zodat u kunt selecteren voor welke communicatie u zich wilt afmelden.

Gmail unsubscribe link - why it shows and how it works (6)

De List-Unsubscribe RFC en Gmail suggereren dat afmelden bij voorkeur per e-mail moet gebeuren (mailto commando). In het geval dat de afzender in de List-Unsubscribe alleen een afmelding per e-mail vermeldt, behandelt Gmail dit anders. Zagat biedt alleen een mailto proces voor afmelden. Als u op de nieuwe afmeldlink van Gmail klikt, ziet u dit dialoogvenster:

Gmail unsubscribe link - why it shows and how it works (7)

Klik op de knop Afmelden in het bovenstaande dialoogvenster en het enige dat Gmail doet is in stilte een e-mailverzoek om af te melden naar de afzender sturen, zoals aangegeven in de header List-Unsubscribe. Controleer uw map met verzonden items en u zult de automatisch door Gmail gegenereerde e-mail met het verzoek om uit te schrijven zien.

Gmail unsubscribe link - why it shows and how it works (8)Voor afzenders met meerdere e-mailstromen en interesseopties is het de vraag of een verzoek om uit te schrijven mensen alleen van die ene lijst moet verwijderen of van alle communicatie van de afzender. Beide zijn problematisch, omdat het voor de gebruiker hoe dan ook onduidelijk is of hij geen e-mails meer van de afzender mag verwachten of alleen dat specifieke type e-mail.

Ik raad aan om de aanpak van Google Analytics te volgen en een http-link in de lijst op te nemen die de gebruiker naar een pagina met afmeldopties brengt. Dit biedt de beste klant duidelijkheid over wat ze zijn afmelden van.

Als uw enige optie is het gebruik van een mailto link in de List-Unsubscribe header dan overwegen het verzenden van een unsubscribe bevestiging e-mail, met details van precies wat ze zijn afgemeld van, hoe opnieuw in te schrijven en andere inschrijving opties. CAN-SPAM en andere wetten staan normaliter een korte periode toe waarbinnen actie moet worden ondernomen tegen afmeldingen, dus zolang de bevestiging binnen deze periode wordt verzonden, zou het legaal moeten blijven. Het is 10 dagen voor CAN-SPAM.

Wat anders heeft Gmail gepland?

Eindelijk, een spam klacht feedback loop (FBL). In tegenstelling tot AOL, Hotmail, Yahoo en andere grote ISP’s Gmail heeft nooit eerder een feedback lus die laat afzenders krijgen informatie over hoeveel abonnees zijn het klasseren van de afzender e-mail als spam. Bij het beheren van deliverability is de spamklacht informatie van feedback loops ongelooflijk waardevol en dit staat al lang op mijn verlanglijstje.

Op de recente MAAWG conferentie kondigde Google aan dat ze een beperkte pilot starten met het aanbieden van feedback loops. In eerste instantie zal dit beschikbaar zijn voor geselecteerde ESP’s en alleen degenen die voldoen aan Google’s bulk afzender richtlijnen. Google lijkt een goede stimulans te geven aan ESP’s en verzenders om te handelen zoals Google gelooft dat verantwoordelijke verzenders zouden moeten doen.

Over het geheel genomen is dit allemaal goed nieuws, in het bijzonder dat Google samenwerkt met legitieme verzenders in een gezamenlijke inspanning om het leven beter te maken voor de mensen die echt tellen, onze klanten.

Acknowledgements: Mijn dank gaat uit naar Andrew Bonar van Email Expert voor de bevestiging dat hij dezelfde verandering in Gmail ziet als ik.

Gmail unsubscribe link - why it shows and how it works (9)

Geniet u van dit artikel?

Krijg dan gratis updates met maandelijkse e-mailmarketingtips en strategisch advies

Alle e-mails bevatten een link waarmee u zich kunt afmelden. U kunt zich op elk gewenst moment afmelden. Zie ons privacybeleid.

Gmail unsubscribe link - why it shows and how it works (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanial Hackett

Last Updated:

Views: 6314

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanial Hackett

Birthday: 1997-10-09

Address: Apt. 935 264 Abshire Canyon, South Nerissachester, NM 01800

Phone: +9752624861224

Job: Forward Technology Assistant

Hobby: Listening to music, Shopping, Vacation, Baton twirling, Flower arranging, Blacksmithing, Do it yourself

Introduction: My name is Nathanial Hackett, I am a lovely, curious, smiling, lively, thoughtful, courageous, lively person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.